"In running, it doesn't matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, 'I have finished.' There is a lot of satisfaction in that."
-Fred Lebow, New York City Marathon co-founder

Wednesday, January 26, 2011

Druten

Vanmorgen heb ik samen met Linn zo'n 5 km gelopen. We wilden allebei kalm aan doen, en dat is goed gelukt. In een lekker tempo met de wind in het gezicht over de dijk. Van het weekend gaan we weer samen een stukje lopen!

Tuesday, January 18, 2011

Voorpret


Het mag duidelijk zijn dat ik bij lange na nog niet een hele marathon kan lopen. Maar de voorpret van de mannen plus Irma is er niet minder om! Chiel en Jesse hebben het afgelopen weekend eerst 16 km hardgelopen op de boulevard en op zondag zijn ze de New Terratories ingegaan en hebben daar 20 km. gelopen. En ze waren super enthousiast! Het was lekker gegaan!

Ze hebben nog tot april en dan gaan ze van start in Parijs.


Hier kan je de link bekijken van de officiële website van de Parijs-Marathon.

Friday, January 14, 2011

Gebeurt!

Na 2 weken er tegen aan zitten hikken is het vanmorgen dan toch gebeurt. Ik heb hard gelopen!

Ik heb het deze keer in etappes afgelegd. Sneller hardlopen, 2 minuten wandelen, enz. Van de muur naar de trap. Bijna 7 km.  Er was voorspeld dat het maar 9 graden zou worden maar vanmorgen scheen het zonnetje en het was zo rond de 13 graden. Prima weer dus.

Geen wereldprestatie maar toch het vermelden waard dacht ik zo.

Wednesday, January 12, 2011

Opbiechten

Tijdens de kerstvakantie in NL heb ik 2 keer gelopen. Eentje zelfs midden in de nacht vanwege de jetlag. Ik heb de kou, sneeuw en ijs getrotseerd! En al zeg ik het zelf, 2 maal 7 km hardgelopen, brachten iets van trots en zelfvertrouwen.

Maar we zijn weer terug in Hong Kong. Ook hier is het koud. Maar het ontbreekt mij aan elke soort van motivatie om die verrekte sportschoenen weer aan te doen! Chiel is niet te stoppen. 's Ochtends vroeg, 's avonds laat, het maakt hem niets uit. Hij traint er lustig op los. Maar ik kan me er maar niet toe zetten...

Ligt het aan de jetlag? Ligt het aan het feit dat ik geen race in het vooruitzicht heb? Ben ik lui? Slaapgebrek? Eerlijk gezegd denk ik dat ik op alle vragen volmondig JA kan zeggen... Ik weet het heus wel...



Voor a.s. zaterdagmorgen hebben we besloten te gaan hardlopen...

Monday, January 10, 2011

Hoe het allemaal begon...


Hoe komt dat nou? Ik bedoel, dat je van het ene op het andere moment je sportschoenen aandoet en vervolgens gaat trainen? Kijk als je van huis uit sportief ben aangelegd dan begrijp ik het wel. Maar als je a-sportief bent aangelegd is dat een ander verhaal. Dan moet er een hendeltje heel voorzichtig omgehaald worden. Bij mij kwam het omdat ik omgeven werd met enthousiaste mensen, hoorde ik de meest mooie verhalen en kon ik met eigen ogen waarnemen wat dat nou met een mens doet 'je grenzen verleggen'.


Augustus 2006

Afspraak gemaakt tijdens een nachtelijk borrel-uurtje, en dus onder invloed, dat de heren mee wilden gaan doen aan de Halve Marathon van Hong Kong in februari 2007. Van dit groepje, Jesse, Jos, Pim en Chiel, zijn Jesse en Pim de enigen die ooit iets aan  hardlopen hebben gedaan. Na deze avond is het leven nooit meer hetzelfde geworden...


Augustus 2006 t/m Februari 2007

Er werd getraind. De mannen hielden zich aan de afspraak om elke woensdagavond te lopen. En dat was op zich al een wonder! Door de drukke werkzaamheden en de hoge temperaturen plus luchtvochtigheid hier in Hong Kong was het elke keer weer een opgave. En zoals ik al zei, van de 4 man waren er 2 die wel eens hardliepen. Chiel b.v. rookte er nog hevig op los en moest eerst hardloop schoenen gaan kopen. Net als Jos trouwens. Hij kwam de eerste keer op zijn pumaatjes aanlopen. Wel fashionable maar niet slim. Jesse en Pim namen iedereen op sleeptouw. Kwam die opleiding van Jesse toch nog van pas!


Maart 2007

De Halve Marathon van Hong Kong is een feit! Pim, Jesse, Jos en Chiel hebben allemaal binnen de tijd gelopen. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot maar ze hebben het gedaan! 2 uur en 50 minuten! Door deze wedstrijd werd ook wel duidelijk dat je wel moet trainen voor zo'n race. 6 Maanden is te kort voor onervaren lopers.



Maart 2007 - Februari 2008

De smaak zit er goed in bij de mannen. Er zijn weer plannen om volgend jaar opnieuw mee te doen met de Hong Kong Marathon. Alleen wordt het trainen serieuzer aangepakt! Net als het shoppen voor echte hardloop-kleding en schoenen!

In april 2007 ben ik zelfs begonnen met hardlopen! Niet echt fanatiek en zonder schema maar in ieder geval begonnen.


Ook wordt er bij elk tripje die we maken, de sportschoenen meegenomen. En zelfs bij een hele hoge of hele lage temperatuur gelopen!


En als klap op de vuurpijl blijkt de website van de Standard Chartered Hong Kong Marathon de foto van de finish van Pim, Jesse en Chiel te hebben gebruikt! Nu moeten/willen ze helemaal gaan lopen!


Februari 2008

Jazeker. Ook deze Halve Marathon is uitgelopen door Jesse, Jos, Chiel en Annet! Godzijdank had het vastzitten in de lift de nacht voor de Marathon geen problemen opgeleverd aan de sportieve prestaties van het clubje! De zus van Jos, Annet was de beste van het stel! Pim was er deze keer niet bij.



2008


Iedereen krijgt/heeft er steeds meer zin in. Het hardlopen is uitgegroeid tot een hobby! Er wordt steeds meer tijd besteed aan trainen. Voor Chiel is het hardlopen in de hete zomers van Hong Kong een hel. Hij besluit daarom ook om veel trainingen op de loopband te gaan doen i.p.v. dood te gaan op de boulevard.

De tripjes naar NL zijn dan ook een welkome variatie. Eindelijk lopen in de vrieskou! Deze keer vergezeld Martijn hem.


2009


Chiel is gestopt met roken! Hij traint harder dan ooit en elke maand dat hij niet rookt verwent hij zichzelf met nieuwe sportschoenen en/of hardloop outfitje.

Het hardlopen neemt nu echt serieuze vormen aan. Er wordt rekening gehouden met geplande trainingen, niet meer gerookt en zelfs een biertje blijft staan als de volgende morgen een sessie hardlopen op het programma staat.

Halverwege dit jaar besluiten we om te gaan hardlopen in december in Cambodja. Ook ik ga mee doen, zij het met een 5 km loopje. Er wordt een schema uitgeprint en 3 keer in de week sta ik op de Avenue of Stars. Het begin is er!

December 2009


De Angkor Wat Race. Jos, Jesse en Chiel lopen de halve marathon. Bram, schoonzus en zwager van Bram lopen de 10 km, en Kamilla en ik de 5 km! Wat een gaaf evenement! En ik heb de 5 km uitgelopen!!!


2010


Na de race krijg ik een dipje. Ik heb er niet echt veel zin meer in. Dat hardlopen vergeet ik maar voor nu.

Chiel, Jos en Jesse zijn zo fanatiek als de pest. Ze blijven zeker 2 keer per week trainen. Opnieuw tijdens een etentje wordt er gesproken over een hele marathon en worden er plannen gemaakt! De hele marathon in Sydney, Australië willen Jesse en Chiel gaan hardlopen.

Ook hebben ze besloten om nog 1 keertje de Halve Marathon van Angkor Wat, Cambodja te gaan lopen. Dit keer besluit ik voor mezelf om harder te gaan trainen en om de 10 km te gaan lopen! Het trainen gaat soms fluitend en soms is het regelrecht afzien. Ik heb moeite om mezelf te motiveren...



Februari 2010

De Halve Marathon van Hong Kong wordt wederom gelopen. Dit keer doet Irma mee. Zij het dat iedereen illegaal mee doet. De inschrijvingen zijn niet beantwoord en dus gaat Jos een beetje photoshoppen. De inschrijfnummers zijn niet van echte te onderscheiden!


April 2010


De Halve Marathon van Ommen werd op ingeschreven. Chiel ging als de brandweer!


De 10 km van Utrecht. Samen met Rachida.


September 2010


De Hele Marathon van Sydney, Australie! Voor het eerst in het leven van beide heren, wordt er een Hele Marathon afgelegd! Volgens hen de mooiste race ooit!




Oktober 2010


De Halve Marathon van Amsterdam. Samen met Tim.


December 2010


De Halve Marathon van Angkor Wat.  Jesse, Pim en Jos.
De 10 km. Chiel en Ans




Friday, January 7, 2011

Hardloopschoenen

Ik was eigenlijk van plan om iets verderop in het blog het over hardloopschoenen te hebben maar omdat ik hierover een vraag kreeg, doe ik het toch nu.


Waar moet je opletten als je hardloopschoenen wil kopen?

Ik ben zeker geen deskundige maar het beste advies wat ik kan geven is om echt naar een goede winkel te gaan. Eentje die daar in is gespecialiseerd. Je bent gauw geneigd om de eerste de beste sportzaak in te lopen en een paar van de plank te pakken die in de aanbieding zijn en die zo leuk kleuren bij je t-shirt. (Ik spreek uit ervaring!) Maar je moet echt oppassen dat je geen blessures oploopt omdat de schoen niet geschikt is voor jou!

Ik bedoel hiermee dat je maat goed wordt opgenomen, er gekeken wordt op je een hoge wreef hebt of niet, het je last van doorzakken, heb je een brede voet of juist een smalle. De beste winkels maken hier tijd voor vrij. Alles wordt doorgemeten en daarna worden verschillende schoenen van verschillende merken gepast. En het belangrijkste is dat er een filmpje wordt gemaakt als je hardloopt.

Samen met jouw adviseur wordt er gekeken of je b.v. zwabbert, of je zwikt, of je op je hak landt, of juist op je tenen. Klap je iets naar binnen met je voet, of juist naar buiten. Aan de hand hiervan maak je dan een verantwoorde keuze. De schoenen van tegenwoordig hebben allemaal iets, wat het ene opheft of juist benadrukt. En wat dan weer zorgt dat je bijna 'neutraal' loopt.

Stel je koopt een paar leuke roze hardloopschoenen in de aanbieding, maar die juist jouw handicap van b.v. een naar buiten klappende voet extra benadrukken en niet onderdrukken, dan kan je binnen no time een blessure oplopen. En dat is juist iets wat je niet wil!

Ik had echt geen idee dat er zoveel verschillende 'smaken' bestonden! Ik zag door de bomen het bos niet meer. Maar gelukkig is die man van mij een kei wat dat betreft. Hij leest zich een slag in de rondte over dit soort dingen. Je hebt schoenen voor zware neutrale lopers, voor lichte neutrale lopers, voor pronerende (naar buiten landen) en supinatie (naar binnen landen) voeten, kortom er zit een hele wetenschap achter!

Het enige wat ik weet dat je met een verkeerde schoen heel gauw last kan krijgen van je enkel, knie en rug. En dat is nou net niet de bedoeling toch?

Thursday, January 6, 2011

Welkom!

Het klinkt zo gemakkelijk. 'Even een stukje hardlopen...' Alsof je zomaar kan beginnen met hardlopen en alles verder van zelf gaat. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat er best veel bij komt kijken. Zeker als je net als ik, jaren lang op de bank hebt gezeten en je ver hield van alles wat te maken had met inspanning!

Ik zag ook werkelijk niet 'het mooie' en 'de uitdaging' er van in, zoals de echte sportievelingen mij keer op keer wilden voorhouden. Het zal allemaal best wel, maar als de motivatie ontbreekt dan zal het je allemaal worst wezen. Ik raak niet gemotiveerd van een eindeloze rechte weg dwars door het platteland, ik raak eerder in paniek! "Shit, moet ik nog zo ver?!"

Alle goede bedoelingen ten spijt van mijn super gemotiveerde echtgenoot en vrienden, heeft het alsnog jaren geduurd voordat ik überhaupt een sportwinkel in liep! Ik raakte ook lichtelijk geïrriteerd als alle gesprekken steeds uitkwamen op hardlopen. Laat mij nu maar. Als ik echt zelf deze idiote sport wil uitproberen dan komen jullie daar vanzelf achter!

En zo geschiede.

In 2009 ben ik stap voor stap begonnen met trainen. Ik had een loopschema van internet afgehaald om te trainen voor 5 km. En dat is iets wat ik iedereen kan aanraden als je wil beginnen met hardlopen. Volg zo'n schema! In het begin kostte het meer moeite om van de bank af te komen en om te kleden, dan om daadwerkelijk 3 maal 1 minuut te hardlopen met daartussen 3 maal 2 minuten te wandelen. Maar als je zonder zo'n schema aan de slag gaat, is de lol er binnen no time vanaf. Nu kan je steeds je vooruitgang zien, en als het niet lukt ga je gewoon weer een week terug in het schema. Geen enkel probleem. Want je bent alleen maar bezig om te bewegen, er plezier in te krijgen en jezelf versteld doen staan.

In december 2009 heb ik de 5 km gedaan en in december 2010 heb ik zelfs de 10 km gedaan!

In dit blog kan je de vooruitgang volgen en lezen waar en welke wedstrijden we hebben gedaan en welke wedstrijden nog in de pen zitten. Stap voor stap...