"In running, it doesn't matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, 'I have finished.' There is a lot of satisfaction in that."
-Fred Lebow, New York City Marathon co-founder

Wednesday, June 29, 2011

Kilometers maken

De planning voor het komende half jaar staat zo'n beetje vast. We hebben net een lang weekend (bijna een week) Phuket achter de rug. Ondanks de temperatuur best lekker gelopen. Er lag een meertje recht voor ons park met een mangrove bos in/naast dat meer. Het meer rond was zo'n 3 km, daarna over een lange weg langs een paar andere parken, en langs turtle village en weer terug naar ons park was zo'n 7km lopen ca 45 minuten.


Voor mij zijn hoge temperaturen altijd een goed excuus geweest om niet, of zo min mogelijk, hard te lopen. Daar kan ik met Pattaya in de planning niet meer aan toegeven. Er moeten warme kilometers gemaakt worden.



Over een paar weken 17 - 19 Juli, gaan we naar Pattaya, voor een verjaardag, en een halve marathon. Wordt weer een nieuwe ervaring. Vaak als ik hier 's ochtends naar buiten stap om te gaan hardlopen komen de feestvierders net de kroeg/disco/karaoke uit, en zoeken zich al feestend, kotsend en schreeuwend een weg naar de taxi, er zijn er ook die slapen hun roes uit op de boulevard. Op een of andere manier voelt dat toch vreemd als je daar uber-gezond voorbij komt rennen. In Pattaya gaan we al om 4.30AM lopen, en de route loopt door de befaamde Walking street. Dat wordt dus lachen. 4.30AM is gewoon de tijd dat Walking Street in full swing is. Ik ben benieuwd hoe ze daar tegen een stel mafkezen aankijken die voorbij komen hollen.
Geen PR, want het is gewoon dik, dik, dik boven de 30 graden.



Na Pattaya begint de serieuze training. De volgende loop is de derde Kerstdagloop in Nederland. Ik hoop niet dat Nederland weer onder een laag ijs ligt, en dat die loop afgelast wordt. het lijkt me een fantastisch mooie loop, en ik wil proberen om een halve marathon toch eens onder de twee uur uit te lopen. En als dat niets wordt, is het toch prettig om die kerst maaltijden uit je systeem te rennen.

Aan de temperatuur kan het dan niet liggen. Dus, geen excuses.

Het laatste deel van de planning, maar zeker niet het minste is: DE GOOFY.
We gaan net voor Kerst naar NL iets later dan in andere jaren,, en een paar dagen later terug als normaal, maar we gaan eerst een paar dagen naar Orlando Florida, om een "halve" en een "hele" in een weekend te lopen, over een Disneypark, of beter gezegd over een paar Disneyparken.

Dus, na Pattaya begint het nieuwe seizoen eigenlijk pas. Er moeten kilometers gemaakt worden, veel.

Saturday, June 4, 2011

Is dit nou leuk?

De afgelopen week toch weer zo'n 41 km gelopen, waarvan ca 20 op de band, en 20 dus buiten.

Ik probeer de km's op de band in een beetje tempo te doen, en de km's buiten gewoon te DOEN, maakt niet uit in wat voor tempo. Eerlijk is eerlijk soms lukt het wel, en soms lukt het niet.
Op de iPad meldt weatherpro al vanaf eind april,d.m.v. het aangeven van de echte temperatuur, de relative humidity en de gevoelstemperatuur (de laatste dagen resp 28-30, 70-90, 38-40) dat het de laatste weken veel te heet is om te gaan hardlopen. Een beetje evenement in ons deel van de wereld zou worden afgelast.

Maar, met mij lijkt het beetje bij beetje beter te gaan. Vrijdag heb ik 7 km hardgelopen, dat was 's morgens om 6.30 (nog voor de top-hitte) en vanmorgen toch 6.5 km zo rond de 9 a 10km/uur gelopen terwijl het buiten 30 graden was, volle zon, volgens weather pro een gevoelstemperatuur van 40 graden.



De ham-vraag is: waarom doe je dat? Waarom niet gewoon ergens een bakkie koffie (iced) gaan doen? of wat langer in bed blijven, of .....? Er moet toch wel iets bijzonders zijn om dit steeds maar te blijven doen.

Door mij hoofd spelen een paar antwoorden. In random volgorde:
- als ik het niet doe word ik een beetje chagerijnig.
- het is leuk om met vrienden te lopen, en helemaal fantastisch als je zo nu en dan samen met je kinderen mag hardlopen.
- eigenlijk is het tijdens het lopen wel gaaf dat je tegen de warmte in, tegen de vermoeidheid in, tegen al je lichamelijke ongemakjes in gewoon blijft lopen. "Mind over matter?".
- als ik genoeg loop kan ik eten wat ik wil, zonder uit mijn kleren te groeien.
- door het jaar hebben we een paar uitjes (marathons en halve marathons), dit jaar was het Parijs, en straks Pattaya, Taiwan en later in NL nog een halve bij Arnhem. Het is leuk om te plannen, en het geeft wat extra's aan een weekeindje uit.
- Het werken als enige Nederlander in een verder Chinese organisatie wil wel eens wat extra's vragen. Ik denk dat met een goed lichamelijke conditie dat gemakkelijker te doen is.
- Ik heb weleens wat gelezen over endorfines, dat zal vast meespelen, onbewust. In die hitte ben je vooral blij dat je het doet als je het gedaan hebt.

Dus, gewoon maar doorgaan. 17 juli lopen we (Jesse, ik en Pim?)de halve marathon van Pattaya.
een leuke combi van een verjaardag, het strand, en een beetje hardlopen. Er moeten nog wel wat kilometers gemaakt worden voor die tijd. In 6 weken kan je een boel doen.