"In running, it doesn't matter whether you come in first, in the middle of the pack, or last. You can say, 'I have finished.' There is a lot of satisfaction in that."
-Fred Lebow, New York City Marathon co-founder

Friday, January 7, 2011

Hardloopschoenen

Ik was eigenlijk van plan om iets verderop in het blog het over hardloopschoenen te hebben maar omdat ik hierover een vraag kreeg, doe ik het toch nu.


Waar moet je opletten als je hardloopschoenen wil kopen?

Ik ben zeker geen deskundige maar het beste advies wat ik kan geven is om echt naar een goede winkel te gaan. Eentje die daar in is gespecialiseerd. Je bent gauw geneigd om de eerste de beste sportzaak in te lopen en een paar van de plank te pakken die in de aanbieding zijn en die zo leuk kleuren bij je t-shirt. (Ik spreek uit ervaring!) Maar je moet echt oppassen dat je geen blessures oploopt omdat de schoen niet geschikt is voor jou!

Ik bedoel hiermee dat je maat goed wordt opgenomen, er gekeken wordt op je een hoge wreef hebt of niet, het je last van doorzakken, heb je een brede voet of juist een smalle. De beste winkels maken hier tijd voor vrij. Alles wordt doorgemeten en daarna worden verschillende schoenen van verschillende merken gepast. En het belangrijkste is dat er een filmpje wordt gemaakt als je hardloopt.

Samen met jouw adviseur wordt er gekeken of je b.v. zwabbert, of je zwikt, of je op je hak landt, of juist op je tenen. Klap je iets naar binnen met je voet, of juist naar buiten. Aan de hand hiervan maak je dan een verantwoorde keuze. De schoenen van tegenwoordig hebben allemaal iets, wat het ene opheft of juist benadrukt. En wat dan weer zorgt dat je bijna 'neutraal' loopt.

Stel je koopt een paar leuke roze hardloopschoenen in de aanbieding, maar die juist jouw handicap van b.v. een naar buiten klappende voet extra benadrukken en niet onderdrukken, dan kan je binnen no time een blessure oplopen. En dat is juist iets wat je niet wil!

Ik had echt geen idee dat er zoveel verschillende 'smaken' bestonden! Ik zag door de bomen het bos niet meer. Maar gelukkig is die man van mij een kei wat dat betreft. Hij leest zich een slag in de rondte over dit soort dingen. Je hebt schoenen voor zware neutrale lopers, voor lichte neutrale lopers, voor pronerende (naar buiten landen) en supinatie (naar binnen landen) voeten, kortom er zit een hele wetenschap achter!

Het enige wat ik weet dat je met een verkeerde schoen heel gauw last kan krijgen van je enkel, knie en rug. En dat is nou net niet de bedoeling toch?

1 comment:

Fiona Teeuw said...

O.k. dus niet naar de sportwinkel, maar op zoek naar een speciaalzaak waar vooraf een loopvideo gemaakt wordt.